Trouwmevrouw Ilse

  • Welkom
  • Aan de slag
  • Recensies
  • Zelfstandig trouwambtenaar
  • Werkgebied
  • Kosten
  • Contact
  • Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Wat is eigenlijk het verschil tussen een wettelijk huwelijk en een ceremonieel huwelijk?

Bij een wettelijk huwelijk is er sprake van  rechtsgeldigheid. Je trouwt op dat moment officieel door een (zelfstandig) trouwambtenaar. Het Ja-woord wordt gegeven, getuigen zijn minimaal aanwezig en de handtekeningen worden gezet op de trouwakte. De gemeente kan mij op jullie verzoek inhuren na een benoeming en beëdiging.

Bij een ceremonieel huwelijk is er sprake van een ceremonie zonder rechtsgeldigheid. Je trouwt op dat moment dan ook niet officieel. Dat heb je dan al gedaan op een ander (mogelijk gratis) moment bij de gemeente en mogelijk ook zonder speech en persoonlijke invulling. Het voordeel van een ceremonieel huwelijk is dat jullie niet gebonden zijn aan locaties en tijden van de gemeente, maar  een eigen plaats en tijd kunnen kiezen. Precies zoals het jullie past. We kunnen het dan prima laten lijken alsof dit het officiële moment is . Dus het Ja woord wordt uitgesproken, de kus wordt gegeven en de ringen worden uitgewisseld.  Maar natuurlijk zal een mooie persoonlijke speech niet ontbreken.

 

Benoeming en beëdiging, wat houdt dit in?

Het gebeurt dat een zelfstandig trouwambtenaar nog niet is benoemd in de gemeente waarin jullie trouwen. De benoeming (een soort toestemming) en beëdiging van mij als trouwambtenaar moet dan geregeld worden. Dit verschilt per gemeente.  Geen zorgen, dat regelen we samen.

Wettelijk moet je als bruidspaar altijd bij de gemeente waarin je wilt trouwen melden dat jullie gaan trouwen (vroeger heette dit ondertrouw) Bij die melding kunnen jullie mij als trouwambtenaar opgeven. De gemeente zal hierna  de uitnodiging voor mijn beëdiging bij de rechtbank regelen mocht dat nodig zijn. Dit vergt wat bureaucratische tijd, dus zorg dat jullie deze melding tijdig doen.

Werkt de gemeente helaas niet mee aan de benoeming? Dat gebeurt niet vaak maar elke gemeente heeft zo haar eigen regels. Ik kan jullie dan niet wettelijk trouwen maar zeker wel ceremonieel.  Jullie zijn dan bijvoorbeeld al gratis en in stilte getrouwd. Ik verzorg dan de ceremoniële huwelijksvoltrekking, in stijl met alles er op en er aan.

 

Wat is “gratis” trouwen?

In iedere gemeente in Nederland is het mogelijk om op meerdere vastgestelde tijdstippen per week kosteloos te trouwen. In een minuut of tien worden alle wettelijke formaliteiten die nodig zijn om de ceremonie rechtsgeldig te laten zijn voltrokken. Het is een korte, zakelijke en formele bijeenkomst veelal niet in de trouwzaal. Er is geen persoonlijke speech, er zijn geen gasten, maar wel getuigen aanwezig. “Gratis” trouwen is populair en wordt regelmatig gekozen door bruidsparen die later ceremonieel getrouwd worden door een zelf gekozen trouwambtenaar op een zelf gekozen locatie en tijdstip.

 

Geregistreerd Partnerschap, doe je dat ook?

Dit kan ik doen als beëdigd trouwambtenaar op een door de gemeente aangewezen locatie, zodat er sprake is van een ceremonie met rechtsgeldigheid.

 

 Trouw je ook mannen en vrouwen van hetzelfde geslacht?

Trouwen doe ik op basis van liefde voor elkaar. Niet op basis van geslacht, dus ook hierbij een volmondig JA!

 

 

 

 

 

Copyright 2017 Trouwmevrouw Ilse | Website door Klusje Klaren | Fotocredits voor Lonneke Konings en Isabel Erkemeij